Edit Content

Най-търсени

По стъпките на Ботевата чета!

„По пътя на Ботевата чета“ е поход, който се провежда от 1946 година насам, без прекъсване. Ежегодно той събира стотици, а през годините и хиляди, българи, спомнящи си за делата на големия революционер и неговите съратници. Ентусиастите тръгват от Козлодуй на 27 май, а целта им е достигането на връх Околчица – лобното място на героя. Там те посрещат честванията по случай „Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България“.

Походът е от III категория на трудност. В маршрута са включени обекти от движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. Общата му дължина 120 км. В похода имат право да участват всички туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрута могат да се включат, както индивидуални участници, така и самостоятелни групи, които не принадлежат към определената организация.

Тази година не прави изключение. Над 800 души тръгнаха от Козлодуй на 27-ми май. В тазгодишното провеждане на похода взеха участие и нови групи, като сред тях бяха и представители на Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино.