Edit Content

Най-търсени

За градежа на мостове между минало и бъдеще – Визитата на учителите от каменоделното училище в Хоржице – Чехия

По повод 100-годишнината от създаването на Професионална  гимназия по каменообработване – с. Кунино  наши гости бяха учителите по професионална подготовка магистър Павел Доскочил, Адела Крейчова и Вронислав Фиутовски от каменоделното училище в Хоржице – Чехия. Училището е школа с високо ниво, която обучава и възпитава редица професионалисти в обработката на камъка, като повлиява и развитието на скулптурата в Чехия. Сред възпитаниците на училището са Рудолф Браун- първият директор на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, България, и учителят специалист Йозеф Шквара.

По време на престоя си учителите от каменоделното училище в Хоржице – Чехия осъществиха ползотворни работни срещи в Министерството на културата, Националната художествена  академия и Министерството на образованието. Срещнаха се с кмета на Община Роман и с кмета на село Кунино. Обмениха опит с преподавателите от ПГКО-с.Кунино,  вдъхновиха учениците от гимназията  и се запознаха с работата на преработвателните предприятия и кариери за добив на врачански варовик в района на с. Кунино и област Враца.

При посещението на учителите се обсъдениха  възможностите за съвместни бъдещи дейности и работа по проекти, както и възможности за кандидатстване по програма Еразъм+. Съвместните дейности ще спомогнат за популяризиране дейността на  нашето училище!

В традиция на нашето училище се превърна получаването на пръстен ,копие на пръстена на  Уста Колю Фичето – най-гениалният строител, зидар и каменоделец в България. Всеки от завършилите ученици получава такъв  пръстен.  По този начин се  създава една общност, която ще бъде разпознаваема в годините. Не е случаен този подарък.  Такъв подарък получиха и нашите гости.