Стипендия „Проф. Иван Гаврилов“

80_1-new_1314330963238236747_bigПроф. д-р Иван Гаврилов е един от водещите онколози в България, специалист по мамология, началник на Торакалната клиника в Специализираната болница по онкология.

От години хирургът възстановява и финансира изграждането на войнишки паметници в селата и градовете в Северозапада и в цяла България. За някой от тях лично е донесъл и пръст от лобните им места. Помага и за възраждането на черкви, читалища и училища.  И днес финансира строежи на параклиси, дарява икони, плаща издаването на книги и фолклорни концерти за празници на градове и села. И го прави тихо, не за слава. Дарил е средства за възстановяването на паметника на богинята Диана в Монтана и на Голямата базилика в Плиска. Помага хората да не забравят вярата и корените си, които им дават сили да вървят напред. Имаш ли вяра и надежда – ти си спечелил всяка битка, убеден е професорът. С най-голяма радост обаче големият хирург помага на деца и ученици. Дарил е средства в над 20 училища за стипендии на даровити младежи, но с условие – не само да са показали отличен успех, но и обич към България. Защото без образование и почит към родното, човек няма ориентир и опора в този голям и объркан свят.

През 2018г. дарява сума в размер на 5,000 /пет хиляди/ лева, с която да се учредява стипендия „Проф. Иван Гаврилов“ за ученици от Професионална гимназия по каменообработване. Стипендията „Проф. Иван Гаврилов“ е учредена за период от 5 години, считано от учебната 2017/2018 година и е предназначена за най-успешните ученици в гимназията. Всяка учебна година за периода на стипендията, двама ученици получават по 50 /петдесет/ лева на месец за месеците от септември до юни включително на годината, следваща успешното им представяне.

Изразяваме огромната си благодарност към проф. Иван Гаврилов за съпричастността и му пожелаваме дълги години здраве и късмет!


Използвана е информация от www.trud.bg/проф-иван-гаврилов-добротворецът/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *