Стефан Стефанов: Децата имат шанс да бъдат възпитани в дух на красота

Източник: Bulnews

Гимназията във врачанското село Кунино е единствената на Балканите и е уникална за целия Европейски съюз, разказва Стефан Стефанов, директор на „Професионалната гимназия по каменоделие“. Почти всички обработващи камък в България, пряко, или косвено имат връзка с тази школа, като за 95 години това са около 3000 възпитаници. Каменоделци, скулптори, архитекти….След завършването безработицата не е позната. Професията е винаги и във всички времена актуална. От 2006-та година гимназията е към Министерството на културата, явявайки се училище по изкуствата и единственото училище към това ведомство в Северозападна България. Документът за професионална квалификация е признат в цял свят, за разлика от много други висши учебни заведения у нас. В Европа има само две такива училища – в Хоржице, Чехия и в България. Учениците печелят всяка година призовите места от националните конкурси за скулптура към министерството на културата, а също така и от пленери у нас и чужбина.
„Камъкът не обича грубостта, камъкът обича интелекта, обича доброто отношение, обича ласката, иначе той се съпротивлява, той се чупи“, твърди Стефанов.
Приемният изпит по рисуване ще се състои на 25 юни 2016 година от 09,30 часа в училището. От тази година, освен по двете традиционни професии „Каменоделство“ и „Скулптура“, ще се извършва и прием по трета професия – „Актьорско майсторство“.
Адрес: 3140, с. Кунино, Община Роман, Област Враца , ул. „Петко Лалов“ №1, Професионална гимназия по Каменообработване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *