12 скулптури на млади творци от ПГКО-с. Кунино красят община Роман

img_preview

Изложба със скулптури на млади творци краси от вчера община Роман. Те са на възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино. Творбите са наредени във фоайетата на всички етажи на администрацията. На официалното откриване на изложбата присъстваха кметът Валери Ролански, зам.-кметовете Соня Тинчева и Николина Кътовска, секретарят Антоанета Костадинова, директорът на училището Яна Орлинова, преподаватели и ученици.

„Радвам се, че най-накрая творбите на вашите талантливи ученици са изложени при нас. Пожелавам ви нови успехи и още много награди от национални, а защо не и международни конкурси, защото вие сте една от емблемите на нашата община“, заяви в словото си кметът Валери Ролански и подари красив букет на директора Яна Орлинова.

Нейна бе честта да представи младите скулптори. „Понякога се случва така, че нещо толкова близко може да е непознато. Но вече сто години в красивия каньон на Искъра край Кунино, в това уникално училище не само за България детските ръчички с много труд извайват от камъка изкуство. Вдъхновени от красивата природа на всяко едно селце наоколо. И Професионалната гимназия по каменообработване е едно от тези богатства. Щастливи сме, че можем да покажем тук какво са направили нашите ученици. Каменоделците са мълчаливи хора, но творбите им говорят сами и ви дават възможност да се докоснете до вечното изкуство“, заяви в словото си Яна Орлинова.

Сред 12-те скулптори има и две на романски творци. Това са завършилият гимназията Мартин Иванов и единадесетокласника Павел Цветанов. Показани са различни техники и стилове, както и произведения на различни материали- врачански камък и берковски мрамор.

img_preview (1)


Източник: http://www.vratzadnes.com/page.php?n=19395828&fbclid=IwAR2I1Ci5elFrwkIUbPVGyhLclwDxRw15Zls6jHY9g6lieKhpvByWWHuwReI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *