Най-старото каменоделно училище в Европа покани Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино за съвместен проект

Петър Мали, директор на каменоделното училище в Хоржице, Чехия, отправи покана за съвместни проекти и сътрудничество с Професионалната гимназия по каменообработване (ПГКО) – Кунино чрез писмо до председателя на Обществения съвет на ПГКО Рачко Кисьов, който е и инициатор на Зидаро-каменоделски еснаф „Възраждане“.
„Употребата на камък е била, е и ще бъде незаменима за следващите поколения чехи и българи и задачата на нашите институции продължава – да подготви следващите поколения професионалисти, които ще бъдат професионално квалифицирани, креативни в своите идеи и квалифицирани в тяхното прилагане“, пише Петър Мали до Рачко Кисьов. И посочва, че наскоро чешката каменна компания е донесла чудесна суровина от България – врачански варовик.
„С този материал ще бъдат реализирани редица ученически творби тази година“, пише още до Кисьов директорът на каменоделното училище в Хоржице. Както е известно, точно тази каменоделна школа е най-старата в цяла Европа. Петър Мали отправя и конкретна покана до председателя на Обществения съвет на ПГКО за съвместно участие в творчески проект на двете училища през 2020 година.
„Считам, че във Ваше лице като председател на Обществения съвет на ПГКО – Кунино ще намерим подходяща обща форма на сътрудничество“, завършва писмото си директорът на училището в Хоржице.
„Бихме били благодарни, ако успеем да възстановим сътрудничеството между двете училища, независимо дали става дума за програми за обмен на ученици, комуникация между учителите, съвместни дейности за развитие на каменоделството в Чехия и в България“, отбеляза по-рано от своя страна Рачко Кисьов.
08

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *