Изкуствоведът Яна Орлинова е новият директор на каменоделното училище

Със заповед на министъра на културата Боил Банов Професионална гимназия по каменообработване – Кунино има нов ръководител. Изкуствоведът Яна Орлинова ще изпълнява временно длъжността директор на училището.

Яна Орлинова е възпитаник, а в последствие и преподавател в гимназията по каменообработване. Орлинова е завършила изкуствознание в Художествената академия „Николай Павлович” при проф. Атанас Божков през 1989 г.  От 1991 до 1994 г. е редовен аспирант в СУ „Климент Охридски” към Център по древни езици и култури, специалност „Китайско изкуство и култура”.

Яна Орлинова е лицензиран експерт-оценител на художествени произведения и интелектуална собственост към Агенция по приватизация. Член е на Съюза на Учените в България, секция „История“. От 2006г. до 2010г. е галерист в музей-галерия „Класика”. Куратор е на юбилейната изложба на Константин Трингов /2007 г./, изложбите на Петър Куцаров, Борислав Вачев, Лъчезар Ошавков и много други.

Яна Орлинова беше представена официално днес на учителския състав и възпитаниците на гимназията от Елиянка Михайлова, директор на направление „Художествено образование“ към Министерството на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *