Запознайте се с най-новия член на екипа на ПГКО – Радой Радойчовски

Горди и обнадеждени сме, че Радой Радойчовски е част от екипа на Професионална гимназия по каменообработване-Кунино. Приветстваме го с добре дошъл!

Ще използваме прекрасното описание на Ивелина Берова за личността и таланта му:

„Той е каменоделец. Казва се Радой и работи с камък откак се помни и преди това. Баща му също е бил каменоделец.
Picture2

Запознах се с него на един симпозиум по монументална скулптура, където той помагаше в различни каменоделски дейности на известни скулPicture1птори. Тогава в негово лице видях много скромен, тих и стеснителен човек.

Правеше впечатление на такъв, дето „на мравката път струва“. Веднага ми стана интересен със светло сините си очи, мек поглед и чисто бяла коса. Безкрайно скромен, той се притесни от фотографския ми интерес, очевидно несвикнал да е център на нечие внимание. Оставих го на спокойствие и се заех да снимам другите. По някое време, обективът ми мина случайно през него и…бях поразена! Пред мен стоеше съвършено друг човек!

Без да забелязва целия останал свят, погълнат от работата си, Радой излъчваше чутовна сила. Тежките парчетата мрамор се подчиняваха на волята му и изглеждаха леки, като перца. Някаква магия имаше – едновременно сурова борба и единение с камъка. Като че взаимно си даваха сила и се допълваха…

След време попитах Радой къде се е учил на занаята. Отговорът му -“ В училище.“- ме изненада. Нямах представа, че в България има такова средно обазователно. Оказа се, че в село Кунино, Врачанско, се намира едно от общо двете каменоделни училища в цяла Европа.“


Вижте повече тук: Кой съблича камъка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *